"Vroeger was alles beter". Zo luid het spreekwoord dat we vaak moeten aanhoren. Maar dat klopt niet als we het over de trouwringen hebben. Want het was jarenlang de gewoonte dat de trouwringen van goud werden gemaakt. Maar dat is al lang niet meer zo. Materialen als witgoud, geelgoud, roodgoud en titanium, platina, edelstaal en zirkonium worden steeds vaker gekozen als materiaal voor de huwelijksringen. Daarnaast worden door de goudsmid en edelsmid in eigen atelier ook trouwringen gemaakt met combinaties van deze verschillende metalen.
Goud is nog altijd het meest voorkomende edelmetaal voor de trouwringen. A.s. bruidsparen in Zeeland kiezen nog veelvuldig gouden trouwringen in het traditionele geelgoud en in witgoud en ook roodgoud.
Over het algemeen zijn de trouwringen gemaakt van 14 karaats goud. Maar trouwringen kunnen zelfs gemaakt worden tot ongeveer 20 tot 22 karaat. Puur goud is 24 karaat, maar dat is te zacht om tot trouwringen te verwerken. Het goud wordt vermengd met andere materialen. De hoeveelheid van deze andere metalen (legering), geeft de karaats aan.
Foto: Marc Lange Sieraden
Titanium trouwringen zien we ook steeds meer. Titanium is harder dan staal maar toch nog wel licht van gewicht. Andere voordelen van titanium trouwringen zijn dat het materiaal door zijn hardheid enorm vormvast is, niet oxideert en het is vriendelijk voor de huid. De kleur van het titanium is in de basis grijs. Bij het verwerken van de ringen kunnen ook andere kleuren ontstaan. De combinatie van titanium en goud zien we ook vaak bij de trouwringen.
Foto: Edelsmederij Verweij
Zirkonium ringen, worden ook zwarte trouwringen genoemd. Het is namelijk een unieke metaal. Zirkonium kent dan ook een kleinere doelgroep als materiaal voor trouwringen, hoewel we steeds vaker van de goudsmeden in Zeeland horen dat een bepaalde groep wel vaak kiest voor trouwringen met een combi van zirkonium. De kleur kan veranderen door de verhitting. Het kan zelf helemaal richting zwart van kleur gaan. Voor de liefhebber is het een bijzondere eigenschap en een garantie voor bijzondere trouwringen. Zirkonium laat zich ook mooi combineren met het stoere grijs van titanium en zeker ook met het luxe van geel goud en witgoud.
Foto: Metal Art
Platina is het duurste metaal dat bij het smeden van de trouwringen wordt gebruikt. Het is een hypoallergeen metaal waardoor veel mensen met een allergie voor goud e.d. voor platina trouwringen kiezen. Nog een handige tip voor van platina trouwringen is dat deze door de hoge hardheid van het materiaal bijna niet beschadigen. Van oorsprong is platina wit van kleur. Het wordt bij de verwerking tot trouwringen in de meest pure vorm gebruikt. Ook is platina vele malen zeldzamer dan goud, waardoor de ringen dus ook aanzienlijk kostbaarder zijn dan trouwringen van andere materialen.
Foto: BijzondereTrouwringen.nl
Ben je ook nieuwsgierig naar de geschiedenis van de trouwringen? Want hoezo dragen we ineens allemaal een trouwring nadat we tegen een trouwambtenaar JA hebben gezegd? En heeft het ook nog een betekenis of is het alleen voor de show?? Werk hier nog maar even je kennis van de geschiedenis bij >> dan vergeet je nooit meer waarom je (binnenkort?) een trouwring draagt!
Titanium en zirkonium trouwringen beschadigen door de hardheid van het materiaal minder snel dan gouden trouwringen. Maar platina trouwringen zijn het allerhardst en beschadigen hierdoor het minst. Platina is een zeldzaam metaal en is daardoor ook duurder dan de andere metalen voor trouwringen. Maar platina trouwringen zijn door de schoonheid en de hardheid zeker de prijs waard.
Gouden trouwringen worden nog altijd het meest aangeschaft. Veelal om de traditie en ook om de brede prijsklasse. Verder zien we steeds meer trouwringen, vaak gemaakt door de edelsmid in edelstaal, black steel, titanium, palladium, zirkonium en platina.
Fair gold trouwringen zijn gemaakt van gerecycled goud. Dus geen trouwringen van recent gedolven goud waarvan de herkomst en de wijze van het delvingsproces onzeker is. Er worden dus geen mensenrechten mee geschonden en de natuur wordt niet belast door delvingswerkzaamheden.